Aandachtig aanwezig zijn bij jongeren

De fraters Maristen zetten zich sinds hun stichting (in 1817 in Frankrijk) overal ter wereld in voor onderwijs, welzijn en de spirituele vorming van jonge mensen. Ook in Nijmegen hadden ze een school en een internaat. Toen die aan het einde van de vorige eeuw werden overgenomen, zochten de fraters een nieuwe vorm voor hun missie. Wat dient zich aan?

Wat zich onder andere aandiende was het gegeven dat veel jonge mensen een honger hebben naar 'ik weet niet wat …', in een spiritueel schrale wereld. De fraters besloten daar hun aandacht op gaan richten. Aandachtig aanwezig zijn, dat is sinds de jaren '90 het spirituele kompas van de fraters in hun kloosterhuis Westerhelling in Nijmegen.

Een reis naar binnen

Sinds najaar 2002 bieden de fraters individuele begeleiding voor jonge mensen, onder de titel 'een reis naar binnen'. Westerhelling is een plaats waar jonge mensen tussen 18 en 35 jaar tot zichzelf kunnen komen en op zoek kunnen gaan naar wat hen wezenlijk bezielt. Vaak zijn ze op een of andere manier vastgelopen in hun leven en zoeken ze een weg daar doorheen.

Westerhelling is een kloosterhuis en de begeleidster, Clara van de Ven, is niet alleen psychologe en therapeute, maar is ook gevormd als geestelijk begeleidster binnen een instituut voor spiritualiteit en mystiek.

Leven door alles heen

Veel jonge bezoekers verlangen naar rust. Vaak voelen ze zich overprikkeld door het grote aanbod van onze welvarende keuzemaatschappij, en verlangen ze naar een eenvoudiger leven. Ze willen weten wat ze echt graag willen of 'moeten' met het leven. Verschillende jongeren worstelen ook met ingrijpende verdrietige ervaringen.

De jongeren komen zelden binnen met geloofsvragen, maar hebben altijd grote vragen en een groot verlangen om te leven door alles heen. Kernwoorden in de begeleiding zijn stilte, ruimte, luisteren, kijken, ontvangen, verlangen, besef van de Ander: dat je jezelf en je leven niet zelf maakt, maar ontvangt uit een verborgen Bron van Leven, elk moment opnieuw.

Elke ontmoeting begint met een half uur ontspanningsoefeningen en meditatie, daarna is er een uur aandacht voor de belangrijkste kwestie op dit moment op de weg. Dat gaat via gesprek, maar ook wel via wandelen, schrijven, muziek luisteren of werken met (spirituele) teksten.

Meer weten? www.eenreisnaarbinnen.nl